Рокади в Берлин: Гласят Шулц за поста на Щайнмайер, който пък ще става президент 15.11 | 17:21

Шефът на Европарламента е най-вероятният кандидат за външен министър на Германия от януари

От iNews.bg

Най-вероятният следващият външен министър на Германия е Мартин Шулц. Мандатът на председателя на Европейския парламент изтича в края на януари. През февруари пък се очаква досегашният дипломат номер едно на Германия Франк-Валтер Щайнмайер да бъде избран за президент на федералната република, предаде БНР.

Кандидатурата на Щайнмайер за президентския пост бе обявена вчера. Смята се за сигурно, че той ще бъде избран, тъй като е подкрепен от двете големи партии в Германия – ХДС и ГСДП, а те имат мнозинство във федералното събрание.

1806691

Така постът на главен дипломат на Германия ще бъде освободен. Според коалиционния договор той трябва да бъде заеман от представител на социалдемократите. Единствената кандидатура засега е тази на Мартин Шулц.

С тези два хода лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел пък си разчиства пътя към кандидатурата за канцлер, която партията му трябва да издигне най-късно до пролетта.

Предстои кандидатът за президент да бъде одобрен на 12 февруари от Конституционно събрание. Мандатът на президента е 5 години.

Водещи

Най-четени