Румънците отново се вдигнаха на протести 06.11 | 13:55

Съдебната реформа ще направи съд и прокуратура марионетки на политиците, казват демонстрантите

От iNews.bg

Няколко хиляди румънци протестират тази вечер в столицата пред сградата на правителството срещу намерението му да внесе промени в законите, засягащи правосъдната система, съобщи агенция Аджерпрес. Развяващи националните флагове, участниците носят транспаранти с надписите "Искаме независимо правосъдие!", "Демокрацията е в обсада!", "Предсрочни избори!". Те скандират или подвикват лозунги срещу управляващата Социал демократическа партия, обвинявайки нейните лидери в корупция, бият с барабани или надуват вувузели, предаде БГНЕС.

Съобщението за демонстрацията бе разпространено в социалните мрежи. "Приемането на тези закона от парламента ще означава катастрофа за Румъния и нейните граждани", заявиха организаторите в своето обръщение във Facebook. Те твърдят, че ако законите бъдат гласувани, "съдебната инспекция ще се превърне в политически инструмент в ръцете на правосъдния министър", а "прокуратурата ще бъде подчинена на политическите интереси".

От площад "Виктория" шествието се насочи към Двореца на парламента. Според сайта hotnews.ro броят на демонстрантите е надхвърлял 10 000 души. В центъра на града бе ограничено движението на автотранспорта, колоната от протестиращи бе съпровождана и от полиция. Няма съобщения за инциденти. Аналогични протести имаше в други големи градове на страната.

Водещи

Най-четени