Русия и Франция координират атаките в Сирия 19.11 | 16:24

Генщабовете и спецслужбите на двете страни ще работят в тесен контакт срещу „Ислямска държава“

От Кристиан Костурков

Русия и Франция вече координират действията си срещу "Ислямска държава" в Сирия. Днес началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов е провел телефонен разговор с колегата си от френския Генщаб ген. Пиер де Вилие, по време на който го е информирал за операциите на руските ВВС на територията на Сирия. Двамата са обсъдили и как в бъдеще ще се координират действията на въоръжените сили на двете страни срещу :ислямска държава" в изпълнение на заповедите на Владимир Путин и Франсоа Оланд за съвместна борба срещу тероризма.

"Терористичните актове в Париж и този на борда на руския пътнически самолет са части от едно цяло. Нашата скръб и нашия гняв трябва да помогне да обединим усилията на Русия и Франция в борбата срещу международния тероризъм", отбелязва по време на разговора ген. Герасимов, съобщи ТАСС.

По-рано руският президент Владимир Путин разпореди на въоръжените сили на страната да установят траен директен контакт с френските си колеги, да гледат на тях като на съюзници и да разработят съвместен план за съвместни бойни действия срещу "Ислямска държава" на сирийска територия. Повод за заповедта е телефонен разговор на Путин с Франсоа Оланд, в който двамата президенти са се разбрали да координират действията на въоръжените сили и специалните служби на двете страни срещу терористите.

Водещи

Най-четени