Русия може да погълне и Приднестровието 18.03 | 12:55

Новата Студена война е факт и може да продължи с години

От Филипа Тодева

След Крим и Приднестровието поиска да се присъедини към Русия, пише "Ведомости". Върховният съвет на непризнатата република е изпратил писмо с молбата да се провери има ли такава възможност в руското законодателство до Държавната дума.

Шефът на парламента на Приднестровието Михаил Бурла припомни, че през 2006 година в страната му бе проведен референдум, на който за присъединяване към Русия гласуваха 97% от избирателите.

Населението на страната се състои от 550 хиляди души. 200 000 от тях са рускоговорящи. Наричана често "сепаратистка част от Молдова" тази страна обяви независимостта си през 1991 година. Статутът й все още не е уреден. Перспективите за развитието на региона стават все по-мрачни с оглед на задълбочаващия се конфликт между Киев и Москва.

Мрачните прогнози се споделят и от западноевропейските политици. Британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че Светът е изправен пред нова Студена война, която може да продължи с години.

Дипломат номер 1 на Обединеното кралство изрази дълбок песимизъм за намиране на изход от кризата. Според него Русия не дава никакви признаци, че има намерението да тръгне към разрешаването на конфликта, информира Guardian.

Водещи

Най-четени