Русия не промени особено ситуацията в Сирия 08.02 | 14:51

Посещението на Сергей Лавров не спря нападенията над Хомс

От Ивайло Ачев

Най-малко 47 души загинаха при ново нападение над град Хомс в Сирия, след като редовната сирийска армия използва артилерия при поредното нападение над града, предаде Reuters.

Атаката беше извършена след като руският външен министър Сергей Лавров посети Сирия. Лавров получи обещание от сирийския президент Басар Ашад, че кръвопролитието ще бъде прекратено. Лавров каза още, че има съгласие да бъде подновен мониторинга от страна на Арабската лига – план, срещу който Русия и Китай гласуваха "против" в Съвета за сигурност на ООН. Не е имало обаче разговори Басар Ашад да сдаде властта си.

Въпреки обещанието сирийската армия атакува и освен артилерия, използва и танкове. Според някои източници загиналите от офанзивата с тежките военни машини всъщност са 150 души.

Информацията за броя на загиналите не може да бъде потвърдена, тъй като сирийските власти налагат строги забрани за кореспондентите на западните медии.

Междувременно австралийският външен министър Кевин Ръд заяви пред сирийския си колега Джавдат Али, че режимът в Сирия е "загубил легитимност" и е време Басар Ашад да се оттегли от поста си.

Водещи

Най-четени