Русия откри „зала на позора“ за фалшиви чужди новини 22.02 | 17:59

С червен печат "FAKE" са качени няколко информации от американски и британски медии

От iNews.bg

Руското министерство на външните работи обяви, че открива на уебсайта си нова рубрика, която ще съдържа публикации на чуждестранни медии за Русия с голям червен печат "FAKE" алшификат), предадоха ДПА и ТАСС.

"Съжаляваме, че рубриката ще се попълва редовно. В нея няма да включваме всички невярни информации за Русия, а целта ни е да покажем основната тенденция в публикуването на "фейк" новини за нашата страна и да се направи всичко възможно за спиране на тяхното тиражиране", обясни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя обясни, че списъкът с лъжливите новини за Русия няма задачата да заклеймява чуждите медии, а да им помогне "по-добре да разберат действителността".

Засега в тази "зала на срама" на уебсайта присъстват само четири съобщения на медии от САЩ и Обединеното кралство. Общото при тях било - неверни обвинения срещу властите в Москва.

Захарова даде пример с информация на телевизия Ен Би Си, която, позовавайки се на източници от американското разузнаване, съобщава, че укриващият се в Русия беглец Едуард Сноудън ще бъде даден на Доналд Тръмп като "подарък".

Лондонският "Телеграф" пък разкрива руски заговор за убийството на премиера на Черна гора, а агенция "Блумбърг" цитира обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез кибератаки.  

Водещи

Най-четени