Русия отново заговори за възраждане на Южен Поток 30.01 | 09:07

Владимир Чижов не изключи възможността за възобновяване на проекта

От iNews.bg

Представителят на Русия пред ЕС Владимир Чижов не изключи възможността за възраждане на проекта "Южен поток", предаде РИА Новости.

"По този въпрос консенсус в Европейския съюз няма, не е имали и няма да има. Има страни, които са заинтересовани от това, има страни, които биха предпочели да видят друг маршрут, но за това те сами са си виновни , заедно с Европейската комисия. Има страни, които не се вълнуват от този проблем. Съвършено ясно е, че в дългосрочна перспектива потребностите на ЕС от газ само ще се увеличават", заяви Чижов коментирайки перспективите пред проекта "Северен поток-2".

"А ще има ли "Южен поток"- ще видим, може би проектът ще се възроди, при това в недалечно бъдеще", добави дипломатът.

По-рано сръбската национална телевизия RTS написа, че Спреният проект "Южен поток” би могъл да се съживи отново чрез новия газопровод "Български поток".

Телевизията посочва, че на заседание на руско-българската междудържавна комисия за икономическо сътрудничество, което се проведе в София след 5-годишен застой, България е предложила официално, да бъде изградена газова връзка на българското Черноморие.

 

Русия е приела предложението, но само ако ЕС е съгласен с това. Телевизията посочва, че предложението за изграждане на нова версия на ”Южен поток” е на премиера Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени