Русия праща още свои войски в Сирия (ВИДЕО) 21.03 | 13:28

Засега няма да влизат в директен бой с джихадистите, а ще обучават кюрдските милиции

От iNews.bg

Според информация на кюрдските въоръжени отряди в Северна Сирия нови руски сухопътни войски вече са пристигнали в района на град Африн. Засега обаче не става дума за ударни бригади, които да се сражават срещу джихадистките бойци, а за специалисти, които ще тренират и обучават отрядите на т.нар. Сили за народна самоотбрана (СНС), съобщава говорителят им Ридор Халил. Той допълва, че пристигането на руските военни е било очаквано и е резултат на постигнато по-рано споразумение между СНС и руснаците. Надеждите на кюрдските въоръжени отряди са, че сътрудничеството им с Русия, с която преговарят директно, ще се задълбочи и ще засили борбата с тероризма, допълва Халил, предаде "РИА Новости".

Интересно е да се спомене, че в близост до Африн се намира разделителната линия между териториите, контролирани от СНС, зад които застава Москва и тези под контрола на Сирийската свободна армия (ССА), подкрепяна от Анкара. В последните месеци Русия и Турция отново затоплиха отношенията си, докато кюрдските бойци и тези на ССА се разминават в позициите си. Самата Турция пък не гледа с добро око на СНС, както и на всички кюрдски обединения.

Преди време пък се появи информация на Reuters, че Русия възнамерява да създаде своя военна база в Североизточна Сирия. Ставаше въпрос именно за района около Африн. Източниците на тази информация бяха от редиците на СНС.

Паралелно с това информационният портал на Демократическата партия на Кюрдистан Rudaw публикува снимки, на които се вижда как в района на Африн пристигат руски военнни, бойна и друга техника с отличителни знаци на въоръжените сили на Русия. Информацията потвърждава и директорът на Кюрдския изследователски център Хаваф Ахлил. Той е предоставил на "РИА Новости" и видеоклип, на които се вижда навлизането в района на военна колона, движеща се под руски знамена, в едно от населените места в околностите на града. На кадрите се забелязват няколко БТР-а, бронирани автомобили "Тигър" с надпис "Веонна полиция" и камиони с прикрепени към тях полеви кухни, а също и мъже с руски военни униформи, някои от които носят маски на лицата.

Водещи

Най-четени