Руски атаки в Киев и Лвов тази нощ 08.05 | 09:30

Снощи украинските сили са атакували нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск

От iNews

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ, предаде БНР.

В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал пожар. По първоначални данни няма пострадали. Около 4 часа е започнала и ракетна атака в Киевска и Лвовска област. Активирана беше противовъздушната отбрана около Киев. Взривове отекнаха в Запорожка област.

Снощи украинските сили са атакували нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна, където е избухнал пожар. Ранени са петима души, според лидера на контролираната от Москва местна администрация.

Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април и вече застрашават стратегически важното шосе между градовете Покровск и Константиновка в Донецка област, посочва Франс прес.

България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев украинския си колега Денис Шмигал във видеоконферентен разговор. От украинска страна се посочва, че двамата са обсъдили военните нужди на Украйна, сред които оръжия за артилерията, снаряди и системи за противовъздушна отбрана.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че е готов да обсъди изпращане на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" в Украйна след срещата с американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

Най-четени