Руснаци предложили на ЦРУ да купи фалшива секретна информация 20.09 | 17:25

Американците се заинтригували от данните, но кореспонденцията спряла след като от ФСБ разбрали

От iNews.bg

Руснаци предложили на ЦРУ да купи от тях секретна военна информация. Оказало се обаче, че става въпрос за абсолютно фалшиви данни. Интересното е, че това не било установено от американската спецслужба, а от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Която е изпратила изпратила предупреждение на двамата младежи да прекратят действията си.

Всичко започнало през миналата година, когато жител на сибирския град Борзи изпратил писмо на ЦРУ, в което твърдял, че разполага със секретна информация за действия на руските военни, която бил готов да продаде на американците. Последните явно са проявили интерес, тъй като отговорили на писмото и изпратили уточняващи въпроси. Но темата за парите са отложили за по-късен етап.

Тогава руснакът се свързал със свой приятел, който по това време отбивал военната си служба. От ФСБ уточняват, че той не е имал никакъв достъп до конфиденциална информация. Двамата започнали да изпращат на ЦРУ напълно измислени данни за отправени руски военни в Украйна и за ракети, насочени към територията на САЩ, предаде "Интерфакс".

Приблизително по това време от ФСБ засекли кореспонденцията. След изпратеното им предупреждение те са прекратили комуникацията си с ЦРУ. Срещу тях няма да бъде завеждано и дело, тъй като реално не са предали никаква информация на чуждата спецслужба. От съобщението на ФСБ става ясно още и че там не могат да си обяснят как американците са били заинтригувани от информация, предоставена от съмнителен източник.

Най-четени