САЩ: Лидерите на „Ислямска държава“ бягат от Мосул 20.10 | 16:00

Джихадистите печелят време, за да се укрепят в гъстонаселени райони на града

От iNews.bg

Ръководството на "Ислямска държава" и част от бойците ѝ изглежда напускат своя бастион Мосул с напредването на иракските сили към града. Това съобщи командващият сухопътните операции на международната коалиция на САЩ срещу джихадистката групировка генерал Гари Волески, цитиран от ДПА.

По думите му в момента терористичната групировка провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва територия, за да може да се укрепи в гъстонаселените райони на Мосул, където да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че офанзивата в Мосул напредва по-бързо от планираното.

Пред участниците в конференция за политическото бъдеще на Мосул, която започна днес в Париж, френският президент Франсоа Оланд обяви, че има доказателства за отстъпление на бойците на "Ислямска държава" от града.

Междувременно иракските и кюрдските сили предприеха мащабно настъпление на север и североизток от Мосул в четвъртия ден от офанзивата срещу джихадистите. Настоящата операция цели прочистване на провинция Ниневия от групировката и да затегне обръча около териротиите й, обясниха военни, цитирани от световните информационни агенции и БНР.

"Сътрудничеството между иракските правителствени сили и кюрдските отряди Пешмерга е образцово", каза още ген. Волески и добави, че засега няма признаци за големи придвижвания на бежанци.

В понеделник, ден преди началото на операцията, ООН предупреди, че до 100 000 иракчани може да избягат от Мосул в Сирия и Турция. Според други прогнози обаче бежанците може да надхвърлят 1 милион души.

Водещи

Най-четени