САЩ: Няма да оставим Европа 18.02 | 12:30

Вашингтон няма намерение да зареже натовските държави в ЕС, увериха Джейм Матис и Майк Пенс

От iNews.bg

САЩ не възнамеряват да оставят европейските държави да се грижат сами за сигурността си. От двете страни на Атлантика ще продължат да действат взаимно срещу общите заплахи за сигурността. Това стана ясно едновременно от думите на министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и вицепрезидента Майк Пенс.

В Мюнхен, където от вчера се провежда конференция по сигурността, Матис се опита да успокои европейските лидери около критиките на президента Доналд Тръмп към членове на НАТО на Стария континент, предаде БГНЕС. Той заяви, че САЩ ще защитят всеки един член на алианса. "Ангажиментът на САЩ е твърд и сигурността на нашата страна е винаги свързана с тази на Европа", подчерта Матис. Военният министър на САЩ увери и че операциите за сигурност в Полша и други страни в Източна Европа, започнали по времето на Барак Обама, ще продължат по план. Паралелно с това обаче той призова членовете на НАТО, включително Германия, да увеличат разходите си за отбрана.

В същото време вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който също е в Мюнхен, заяви, че Доналд Тръмп застава твърдо зад трансатлантическия военен съюз и никой не трябва да се съмнява в неговия ангажимент след жертвите, направени, за да го защити. "Президентът ме помоли да бъда тук днес, за да предам съобщение за успокоение - Съединените американски щати твърдо подкрепят НАТО и ние сме непоколебими в нашия ангажимент към този съюз", каза той пред участниците във форума.

Конференцията в баварската столица, която ще продължи до утре, събра над 30 световни лидери, 47 външни министри и 30 министъра на отбраната. България е представена от президента Румен Радев. Тази година тя се разглежда като първа възможност Щатите да заявят ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси.

Водещи

Най-четени