САЩ в паника! Очакват нов терористичен акт 29.10 | 19:10

Секретарят по вътрешната сигурност Джо Джонсън разпоредил по-строги мерки за сигурност

От Беатрис Николoва

САЩ засили мерките за сигурност срещу тероризма, особено в района около институциите в столицата Вашингтон и останалите по-големи градове в страната. Причината за затегнатото положение са заплахите от групировката "Ислямска държава" и публичното призоваване за нападение над американците. 

Медиите зад океана отбелязват, че подобни действия и полицейско присъствие не е имало от терористичния акт пред 2001 год., когато групировката "Ал-Каида" отвлече четири пътнически самолета, два от които се разбиха в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

"Причината за тези мерки се подразбира: продължаващите публични призиви от терористи за атаки срещу институции, както и насилието отпреди седмица в Канада.", заяви Джонсън, цитиран от Вloomberg, като не уточни дали всички 9500 федерални сгради ще бъдат със засилена охрана.

Изказването на секретаря по сигурността се състоя само няколко часа след погребението на на убития от радикален ислямист канадски войник. Преди около седмица канадския гражданин Майкъл Зехаф-Бибо откри стрелба в района на канадския парламент, както и в самата му сграда и търговски център хвърли в паника полицията в Отава. Той уцели един от войниците на стража пред военния мемориал, намиращ се в близост до парламента и го уби. Пострадали са още трима души, които вече са изписани за домашно лечение. 

Водещи

Най-четени