САЩ дава заден, ще мести посолството в Йерусалим след години 09.12 | 16:38

Париж и Анкара ще натискат Вашингтон, може да се включи и Москва

От iNews.bg

САЩ започнаха да се отдръпват леко от позицията, която заеха с изказването на Доналд Тръмп за преместването на посолството на страната от Тел Авив в Йерусалим и признаването на града за столица на Израел. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че преместването на дипломатическата мисия ще се състои най-рано след две години. Това каза той след среща в Париж с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан, предаде БГНЕС.

"Това няма да се случи тази година, нито дори вероятно следващата, но президентът (Доналд Тръмп) иска да се движим твърдо и непоколебимо, за да е сигурно, че посолството ще бъде преместено в Йерусалим, когато това стане възможно, колкото се може по-скоро", каза още Тилърсън. Посочвайки стъпките, които трябва да бъдат взети, за да се премести посолството дипломатът заяви, че преди това САЩ трябва да подсигурят място, да разработят план на обекта, да получат одобрение за разходите от Конгреса и чак след това да се стигне до реалното строителство.

Той също така отбеляза, че преместването не е целяло да предрешава резултата от бъдещите мирни преговори между Израел и Палестина. "С изказването си президентът… не е давал знак за какъвто и да е било окончателен статут на Йерусалим. Всъщност, по мое мнение, той ясно заяви, че финалният статут – включително границите, ще бъдат решени от преговорите" на двете страни, каза той.

По-рано днес сблъсъците след обявяването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ взеха и първата си жертва. Палестинец на 30 години загина, убит от израелски войник. Днес палестинците обявиха "ден на гняв" заради решението на американския държавен глава. Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес по телефона с френския си колега Еманюел Макрон за решението на Вашингтон да прехвърли посолството на САЩ, признавайки по този начин Йерусалим за столица на Израел, предаде ТАСС. Турската телевизия НТВ съобщи, че в разговора с Макрон Ердоган е подчертал, че защитата на историческия статут на Ерусалим е "задължение на цялото човечество". Двамата се договорили със съвместни усилия да се опитат да убедят САЩ да променят решението си, предаде БНТ.

 

По-рано днес турският президент е разговарял по тази тема с президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Ливан Мишел Аун. Очаква се руският президент Владимир Путин също да обсъди с Ердоган темата за Йрусалим по време на посещението си в Турция на 11 декември. По-рано двамата изразиха по телефона безпокойството си от този акт на Вашингтон.

Водещи

Най-четени