САЩ забраняват електронните цигари в самолетите 15.09 | 10:04

В САЩ пушенето на обикновени цигари във въздуха отдавна е забранено

От Петя Михайлова

Да се забрани пушенето на електронни цигари в самолетите в САЩ предлага американското правителство, съобщи министърът на транспорта Рей Лахуд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новото правило ще засегне както вътрешните, така и международните полети. Федералните власти разглеждат въпроса дали забраната да засегне и чартърните полети.

В САЩ пушенето във въздуха отдавна е забранено, но до този момент забраната е засягала само пушенето на познатите обикновени цигари.

Представители на влиятелното тютюнево лоби в САЩ контрират, че електронният аналог на цигарите не образува дим и пушачът, който вдишва никотиновите пари, не може да навреди на здравето на околните.

В транспортно министерство се осланят на пълната липса на научна информация за веществата, съдържащи се в електронните цигари. Медицински специалисти считат за несъстоятелни уверенията на производителите, че електронните цигари не съдържат веществата, които се съдържат в обикновените цигари.

Властите на няколко щата вече предприеха редица мерки, които забраняват продажбата и използването на електронни цигари. Аналогични ограничения въведе и железопътната компания "Амтрак". Командването на военноморските сили на САЩ забрани пушенето на електронни цигари в подводниците.

Най-четени