САЩ и Западът с план за разцепването на Сирия - ще има както за Асад, така и за опозицията 29.09 | 20:05

Между Белия дом и ЦРУ липсва единодушие спрямо Дамаск, едни искат директни военни действия, други – само доставки на оръжия за бунтовниците

От iNews.bg

САЩ и техните западни съюзници са разработили план за разцепването на Сирия на няколко държави. Това твърди руски военен политолог. В същото време засега той се проваля заради навлизането на Русия в конфликта преди година и подкрепата й за правителството на Башар Асад. Въпреки това обаче заплахата за раздробяването на сирийската държава все още е налице, казва в интервю за "РИА Новости" Александър Перенджиев от Руския икономически университет "Г.В.Плеханов".

Според думите на политолога плановете са дори няколко. Единият предвижда територията на страната да бъде разделена на две, като едната част остане под властта на Асад, а другата – на неговите противници от т.нар. умерена сирийска опозиция. Мнението му кореспондира с разкрития, публикувани на страниците на The Wall Street Journal. Според информация на авторитетното американско издание от източници в държавната администрация в момента във Вашингтон тече активна дискусия дали на противниците на Асад да не се изпратят допълнителни количества оръжия, чрез които да бъде спряно настъплението на правителствените войски в Алепо. Темата обаче е довела до остро противопоставяне между отделни групи, защитаващи различни идеи, както в Белия дом, така и в ЦРУ.

Като цяло администрацията на президента на САЩ се обявява категорично против каквито и да било доставки за въоръжената сирийска опозиция. Особено за тежки зенитно-ракетни комплекси, каквото е едно от предложенията. Въпреки това обаче се обсъжда дали все пак в Сирия да не бъдат изпратени по-леки оръжия, като едно от съображенията за това е те да не попадат в ръцете на терористичните групировки, които действат там. От друга страна се обсъжда и дали на сирийската опозиция да не бъдат изпратени модерни и точни оръжия, като за целта да се използват партньорите на САЩ в региона като Турция и Саудитска Арабия.

На съвсем различно мнение обаче са друга част от висшестоящите чиновници. Според някои от тях моментът за подобен тип подкрепа за противниците на Асад вече е изпуснат и САЩ трябва да разгледа сериозно възможността да пристъпи към директни военни действия в Сирия срещу сегашния режим в Дамаск. Сред основните привърженици на тази теза са директорът на ЦРУ Джон Бренън и военният министър Ащън Картър.

В Белия дом обаче има и много противници на тази идея, които се опасяват, че това би довело до сериозно повишаване на риска от конфликт с Русия. Военни съветници на Барак Обама, както и представители на разузнаването, още от февруари се застъпват за това да се разработи алтернативен план за подкрепа на сирийската опозиция. Освен това, отбелязва The Wall Street Journal, още от 2013 г. САЩ реализира програма за доставка на оръжия за бунтовниците.

Не е ясно обаче коя от двете страни ще надделее. На фона на всичко това е добре да се припомни, че вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон настоява Москва да предприеме незабавни действия за спиране на настъплението на правителствената армия на Асад в Алепо. И, ако това условие не бъде изпълнено, американците възнамеряват да прекъснат диалога си с руснаците по отношение на Сирия.

Водещи

Най-четени