САЩ и Русия обсъждат 10-дневно примирие в Алепо 09.09 | 18:22

Между Москва и Запада все още има непреодолими различия по отношение на опозиционерите в Сирия

От iNews.bg

САЩ и Русия обсъждат обявяването на примирие в сирийския град Алепо. Идеята е огънят да бъде спрян в продължение на 7 до 10 дни. Това обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер по време на международна външнополитическа конференция в Берлин. Идеята е през това време да се даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ на хората в района.

"Най-важното в момента е да се постигне такова хумантарно примирие в Алепо. Струва си да се надяваме, че то ще продължи повече от 24 часа. Точно в момента темата се обсъжда”, обяснява Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Той не уточнява обаче на какво ниво се водят тези разговори. По всяка вероятност обаче има предвид руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери. По-рано днес първият дипломат на САЩ пристигна в Женева, за да обсъди темата с руския си колега.

Щайнмайер отбелязва още, че към момента между Москва и Запада няма единодушие по отношение на радикалната и умерената опозиция в Сирия. "Все още има няколко точки, по които, за съжаление, разногласията към момента са непреодолими. Работата е там, че все още не сме постигнали съгласие кои да смятаме за радикална опозиция и кои – за умерена”, обяснява германският външен министър.

Водещи

Най-четени