САЩ и Япония демонстрират военна мощ до Корейския полуостров 22.09 | 17:57

В морските маневри участват американски самолетоносач и японски военни кораби

От iNews.bg

Самолетоносачът от американските военноморски сили "Роналд Рейгън" провежда учения с японски военни кораби в морето на юг от Корейския полуостров, съобщиха от японската армия, цитирани от "Ройтерс".

Това е демонстрация на военноморска мощ, докато Северна Корея заплашва с още ядрени и ракетни изпитания, отбелязва агенцията.

Групата кораби, водени от самолетоносача "Роналд Рейгън", ще проведат отделно учение с военноморските сили на Южна Корея през октомври.

Тежащият 100 хил. тона американски самолетоносач, който е базиран в Япония и корабите, които го съпровождат, провеждат учения с японски военноморски кораби от 11 септември във водите южно и западно от главните острови на Япония, уточниха японските военни.

Това учение с трите японски бойни кораба, включително два разрушителя и един от двата най-големи хеликоптероносача на Япония, ще продължи до 28 септември.

САЩ и съюзниците им в региона отговарят с военни учения, включително полети с бомбардировачи и изтребители край Корейския полуостров, докато Пхенян разработва ядрената и ракетната си програма, като през последните седмици проведе изпитание на водородна бомба и изстреля две балистични ракети, които прелетяха над Япония.

Северна Корея обяви по-рано днес, че може да тества водородна бомба над Тихия океан, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да "унищожи напълно" комунистическата държава.

Водещи

Най-четени