САЩ не разглеждат възможността за размяна на Савченко за руснаци 29.03 | 18:11

Появилата се по-рано информация се оказа недостоверна и бе опровергана

От iNews.bg

Вашингтон не разглежда възможността за размяна на осъдената за убийството на журналисти украинка Надежда Савченко срещу Виктор Бут и Константин Ярошенко, съобщи пред РИА Новости преессекретарят на щатската амбасада в Русия Уилям Стивънс.

"Не, ние не разглеждаме подобна възможност", отговоря дипломатът в отговор на молба за коментар на информация, че Москва и Вашингтон в момента обсъждат възможността за размяна на Савченко срещу Бут и Ярошенко.

Стивънс заявява още, че САЩ възнамеряват да спазват "своите ангажименти в рамките на международното и национално право по отношение на лишените от свобода лица".

По-късно възможността за размяна бе опровергана и от посланика на Сащ в Украйна Джефри Пайет. Дипломатът нарича информацията, "изтекла" в СМИ "смешна".

Напомняме, че на 22 март т.г. руският съд осъди Надежда Савченко на 22 години затвор с общ режим за убийството на руски журналисти в Донбас и за незаконно преминаване на границата.

Вчера някои средства за масова информациия съобщиха, че руската страна е предложила на САЩ  да размени осъдената Савченко срещу група руснаци, сред които и намиращите се в щатски затвори Виктор Бут и Константин Ярошенко.

През 2010 г. руският летец Константин Ярошенко е доставен в САЩ от Либерия с обвинение за контрабанда на наркотици. руснакът категорично отрича вината си, посочвайки редица противоречия в хода на следствието. Въпреки това той е осъден на 20 години затвор.

Бизнесменът Виктор Бут, смятан от САЩ за един от най-големите оръжейни магнати в света съща не признава вината си - през 2008 г. той е задържан в Тайланд и екстрадиран в САЩ по обвинение в "заговор за намерение" да продаде оръжие на ляворадикалната колумбийска групировка FARC. Въпреки че рукски дипломати неведнъж посочват пред американските власти, че са нарушени правата на предприемача, той излежава 25-годишна присъда.

Информацията за възможната размяна коментира и Марк Фейгин - адвокат на Савченко. По думите му той няма информация за провеждани преговори за размяната й, но ще се радва, ако тя се озове на свобода. "Дори и за дявола да я разменят, ако тя се озове у дома, това ще е успех", коментира адвокатът.

Съпругата на Виктор Бут съобщава на журналисти, че също не знае нищо за подобна размяна.

Водещи

Най-четени