САЩ ни поздрави за професионално разследване на атентата в Бургас 06.02 | 10:27

"Готови сме да помогнем", каза държавният секретар Джон Кери

От Кремена Бедерева

САЩ поздравяват България, която е техен близък приятел и съюзник в НАТО, за обстойното и професионално разследване на терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г., се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери, поместено на сайта на Държавния департамент.

В изявлението на Кери се казва, че разследването е "установило ясно и недвусмислено", че ливанската групировка "Хизбула" е отговорна за атентата.

"Ние най-сурово осъждаме "Хизбула" за това нападение, което има поразителни прилики с други осуетени заговори миналата година. САЩ действат решително и цялостно, за да попречат на "Хизбула" да извършва дестабилизиращи действия в Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток, и сме готови да направим всичко по силите си, за да помогнем на правителството на България да изправи пред съда отговорните за нападението в Бургас", заявява Кери.

Вчера (5 февруари) вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че България разполага с данни за участието на ливанската терористична групировка "Хизбула" в атентата в Бургас през юли 2012 г.

Това стана след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Водещи

Най-четени