Саипов от дълго време подготвял атентата 02.11 | 15:15

Терористът тренирал газенето на хора седмица преди да осъществи атаката

От iNews.bg

Терористът от Ню Йорк Сайфуло Саипов е подготвял от дълго време осъществяването на атентата. Целта му е била да го осъществи така, че да има възможно най-много жертви. Това признава самият той при първото си явяване в съдебната зала. Освен това узбекът не изпитва никакви угризения от причиняването на смъртта на 8-те жертви и над 10-имата тежко ранени.

Срещу него бяха повдигнати обвинения в тероризъм, едното от които ще доведе до смъртна присъда, ако бъде признат за виновен. По-рано днес в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Саипов трябва да получи смъртно наказание, припомня БНТ.

Вдъхновение от "Ислямска държава", година подготовка на терористичния акт, тренировки с нает камион седмица преди него, избор на Хелоуин, за да има повече хора на улицата. Тези факти изнася досега разследването. Саипов първоначално планирал удара на Бруклинския мост, смятал да сложи на пикапа знамето на "Ислямска държава", но се отказал, за да не привлича внимание.

Пред съда терористът се яви в инвалидна количка заради огнестрелната рана, получена при ареста му. Там е говорил малко, но се е съгласил да го разпитват на болничното легло. В намерените у него пропагандни материали са и видеа на обезглавяване на пленници на "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени