Самоделна бомба избухна в магазин в Санкт Петербург, 13 са ранени 28.12 | 10:33

Владимир Путин определи инцидента като атентат, ФСБ поемат случая

От iNews.bg

Бомба избухна снощи в супермаркет в Санкт Петербург. За щастие загинали хора няма, но 13 души са ранени. Взривило се е самоделно устройство, инцидентът е станал около 18:30 ч. местно време в един от магазините на веригата "Перекресток".

За 8 от пострадалите хора се е наложила хоспитализация. Към тази сутрин двама от тях вече са изписани, останалите шестима обаче се налага да останат за лечение, става ясно от думите на зам. областния управител на Санкт Петербург Анна Митянина. Тя отбелязва също, че сред пострадалите при взрива 13 души няма деца, предаде ТАСС.

Сградата, в която се намира супермаркетът, няма сериозни щети. От администрацията на района съобщават, че комисия вече е направила оглед. Според нея има само незначителни повреди, които ще отстрани собственикът. Те не застрашават здравето и живота на хората.

Първоначално следствието започна разследване, като не изключи нито една версия за взрива. Тази сутрин обаче руският президент Владимир Путин категоризира инцидента като атентат. "Вчера в Санкт Петербург бе извършен терористичен акт. Наскоро Федералната служба за сигурност (ФСБ) предотврати още един опит за атентат", заяви той по време на среща с руски войници, участвали в операциите в Сирия. Путин отбеляза, че е разпоредил на директора на ФСБ да действа спряно виновните за терористичния акт в рамките на закона. При риск за живота и здравето на сътрудниците на спецслужбата обаче те да действат решително и да ликвидират "бандитите" на място.

Водещи

Най-четени