Самолетите на “Бритиш Еъруейз“ отново във въздуха 28.05 | 15:01

Проблеми със захранването сринали системата на авиокомпанията

От iNews.bg

След повече от 24 часа на земята самолетите на "Бритиш Еъруейз" политат отново. Сривът в компютърната система на авиокомпанията, заради който машините й от вчера следобед не можеха да излетят от лондонските летища "Гетуик" и "Хитроу", вече е отстранен. Така превозвачът вече бавно се връща към нормалния си ритъм на работа.

Към момента "Бритиш Еъруейз" се опитва да нормализира напълн обслужването а пътници и полетите си. От компанията обявиха, че ще се постараят вече да работят в "почти нормален режим", предаде БНТ. Но в същото време призоваха пътниците си преди да тръгнат за летищата, да проверят дали полетът им е потвърден.

Проблем с електрозахранването - това е причина компютърната система на авиопревозвача. Но дали компанията е станала жертва на кибератака, засега това не е известно. Това стана ясно от думите на Алекс Крус, изпълнителен директор на "Бритиш Еъруейз. "Компютърният срив причини проблеми в системата по целия свят, засегнати бяха всички операционни системи и системи за регистрация на пътниците", обясни той.

Така хиляди пътници бяха блокирани. Закъснения и отмяна на полети на "Бритиш Еъруейз" имаше и на германските летища. Засегнат беше и трафикът в Белфаст, Рим, Малага и Париж.

Щетите за компанията ще бъдат доста големи, предвид това, че ще дължи сериозни компенсации на пътниците си. Според европейското законодателство, при забавени полети, пасажерите могат да поискат обезщетения, освен ако причината не е била извън контрола на превозвача.

Водещи

Най-четени