Светът осъди остро изстрелването на ракетата от Пхенян 07.02 | 12:59

Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН довечера заради опасните действия на Северна Корея

От iNews.bg

Светът осъди остро изстрелването от Северна Корея на балистична ракета с голям обсег тази сутрин. Според Пхенян тя е извела в земната орбита спътник. Според останалия свят обаче това е поредният опит на комунистическата държава да се сдобие с междуконтинентална ракета, която да е в състояние да достигне САЩ и други държави. В същото време действията на Пхенян са поредното сериозно нарушение на международните резолюции.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери окачестви ракетния опит на Северна Корея като "крещящо нарушение” на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Потвърждаваме непоклатимия си ангажимент за защита на нашите съюзници, включително на Република Корея и Япония", уверява Кери. Междувременно Вашингтон и Сеул започнаха консултации за разполагане на модерни системи за ПВО на територията на Южна Корея.

Пхенян не откликна на призивите на международната общност и за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право, заяви Министерството на външните работи на Русия. "Очевидно подобни действия водят до сериозно изостряне на положението на Корейския полуостров и в североизточна Азия като цяло и са в интерес на онези, които залагат на блоковата политика, на покачване на военното противопоставяне, като носят сериозна вреда на безопасността на държавите и на първо място на самата КНДР”, цитира ТАСС част от руската декларация. Избраният от Пхенян курс, се казва по-нататък, "може да предизвика само решителен протест. Ние настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли дали политиката на противопоставяне на цялата международна общност отговаря на интересите на страната”, казват още от руското МВнР. Франция също осъди извеждането на ракета от Северна Корея, определяйки го като провокация и призова за бърза и строга реакция на международната общност. "Изстрелването на ракета представлява безразсъдна провокация”, заявява президентството на Френската република в свое комюнике. Париж настоява за бърза и сурова реакция на международната общност в Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Пхенян да прекрати провокативните си действия и да спазва задълженията, поети пред международната общност. В писмена декларация, разпространена от секретариата му, той подчертава, че изстрелването на ракета с използване на балистични технологии е нарушение на резолюциите на ООН. Той потвърждава ангажимента си да работи с всички заинтересовани страни за успокояване на предизвиканото напрежение и за превръщане на Корейския полуостров наистина в зона без ядрени оръжия. БГНЕС

В 18 часа българско време днес Съветът за сигурност на ООН ще има извънредно заседание във връзка с изстрелването на ракетата от Северна Корея.

Водещи

Най-четени