Светът отбелязва 34 години от смъртта на Джон Ленън 08.12 | 16:25

От управата на родния му град Ливърпул обявиха, че тази година ще отбелязват тази дата за последен път

От Беатрис Николoва

Милиони почитатели на съвременната музика ще почетат за 34-и път паметта на музикалната легенда Джон Ленън. От управата на родния му град Ливърпул обявиха, че тази година ще отбелязват тази дата за последен път. През 2015 г. възпоменателната церемония в Ливърпул ще се провежда на рождената му дата, 9 октомври.

Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън ще даде начало на тържествата в памет на музиканта в Рейкявик, Исландия.Там тя ще запали светлините на мемориала "Представи си мир" и ще пее за него със сина им Шон на концерт.

34 години след убийството на члена на групата "The Beatles " Джон Ленън светът все още не може да преживее загубата му. Колегата му и приятел сър Пол Маккартни нарече убиеца му Марк Чапман "пълно нищожество", цитира го Daily Telegraph. Маккартни е описал момента, когато за пръв път е чул за убийството на Джон Ленън.

"Рано сутринта ми се обадиха по телефона. Буквално се вцепених. Бях в шок. Мисля, както и много други. Няколко дни не можах да повярвам. Беше ми трудно да разбера, че него вече го няма. В главата ми се въртеше една и съща фраза: "Той е най-голямото нищожество от всички". Този човек е истинско копеле, което дори не е имало политически мотиви за действието си ", коментира бившият член на групата "The Beatles", като допълва, че малко преди убийството на Ленън са били скарани.

"Най-тежкото нещо на света би бил фактът, че не съм успял да се помиря с приятеля си. Ние бяхме добри приятели", поясни сър Пол Маккартни.

Марк Чапман застрелва Джон Ленън на 8 декември 1980 г. Пред жилището му в Ню Йорк. Той остава на мястото на престъплението и споделя, че книгата "Спасителят в ръжта" го е вдъхновила и мотивирала. Въпреки очевидните психични проблеми, Чапман е осъден на доживотен затвор. Досега е подал осем молби за освобождаване, но всички са отхвърлени.

Джон Уинстън Оно Ленън е музикант, текстописец, общественик,художник, актьор и писател, роден на 9 октомври 1940 г., Ливърпул, Англия. Той е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Става световноизвестен като член и водеща фигура в "The Beatles".

Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а съставът започва да експериментира с различни музикални течения. След разпадането на "The Beatles с" се утвърждава като солов изпълните, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

Водещи

Най-четени