Светът решава как да се справи с бежанската криза 12.09 | 19:06

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун свиква спешна среща на 30 септември. „Сегашната криза се разраства като цунами“, коментира той

От Филипа Тодева

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун възнамерява да свика на 30 септември специална среща на върха по въпросите на миграцията, предаде ТАСС. 

"Сегашната криза се разраства като цунами", коментира той. Според него първото нещо, което трябва да направят европейските и азиатските лидери, е да гарантират на бежанците достоен живот и безопасност.

Бан ки Мун е на мнение, че следващата среща на върха в Европа е твърде далече и затова ще инициира събрание във формат ООН. "Ситуацията е екстремна и изисква спешни мерки", категоричен бе той.

Генералният секретар на ООН направи знаково изказване за Сирия. Според него бъдещето на Башар Асад трябва да бъде решено от самите сирийци, защото това е принципът на демокрацията. Макар да критикува управлението, той призова САЩ и Русия да заемат конструктивни позиции и ги призова към диалог. Бан ки Мун подчерта, че всички идеи за изгонване на Русия от Съвета за сигурност са неосъществими. В отговор на тези претенции от страна на Украйна, той дори отказа да коментира.

Бан ки Мун демонстрира и визия за реформиране на ООН. Според него световната организация трябва на първо място да се съсредоточи върху предотвратяването на конфликти, което ще елиминира нуждата от скъпи мироопазващи мисии. На второ място той призова да се промени планирането и провеждането на мисиите, за да са по-гъвкави, но и по-отговорни към хората от регионите. Третото е да се въведе механизъм с рамка за действията по опазването на мира на глобално и регионално ниво.

Водещи

Най-четени