Светът се тревожи за Турция! ЕС и САЩ зоват Ердоган да спазва конституцията и законите (допълнена) 18.07 | 20:36

Президентът иска връщане на смъртното наказание. Такава държава не може да влезе в ЕС, предупреди Могерини. Списъците с хиляди арестувани са правени преди преврата, смята Хан

От iNews.bg

Европейският съюз призова Турция към сдържаност и спазване на законността и конституционните права. "Евросъюзът категорично осъжда опита за преврат в Турция, но призова Анкара да проявява сдържаност и да спазва правата на човека при възстановяването на конституционния ред". Това се казва в документ, приет на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри, което бе посветено на Турция, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Европейският съвет призовава турските власти, полицията и силите за сигурност към сдържаност. "Всички действия трябва да бъдат насочени към предотвратяване на насилието и към възстановяване на спокойствието", се отбелязва в документа, приет от външните министри на ЕС.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи смъртно наказание за хилядите военни, полицаи и съдии, арестувани след неуспешния военен преврат в петък. Това заяви самият държавен глава в интервю за Си Eн Eн.

Евросъюзът призовава Анкара да спазва конституционните права на гражданите и международните си ангажименти, особено по "Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, включително протокол 13 за отмяна на смъртното наказание".

Европейският съвет напомни, че "отмяната на смъртното наказание е ключово положение в европейското законодателство". "Турските власти трябва да зачитат конституционните и човешките права при мерките, които взимат след осуетения опит за преврат в страната. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

"Призоваваме за пълното спазване на конституционния ред в Турция и като Европейски съюз подчертаваме колко е важно върховенството на закона в страната да се запази. Притеснени сме от случващото се там през последните часове. Турция трябва да уважава демокрацията, човешките права и основните свободи", заяви Могерини.

На съвместна пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери Могерини предупреди, че "нито една държава не може да стане член на ЕС, ако упражнява смъртното наказание". Първият европейски дипломат отново подчерта колко е ползотворно сътрудничеството на Брюксел и Вашингтон в борбата с тероризма.

На свой ред американският държавен секретар потвърди колко силно и неразрушимо е европейско-американското партньорство.

"Твърдо призоваваме правителството на Турция да запази спокойствието и стабилността в страната, както и да зачита възможно най-стриктно демократичните институции на страната и върховенството на закона", заяви Кери. Трябва да бъдем бдителни, така че турските власти да не създадат политическа система, която да се отдалечи от демокрацията. Турция постигна голям напредък, много се подобри, предприе много реформи през последните няколко години. Опасността би била от това да се върне обратно", каза още държавният секретар на САЩ.

При пристигането си за първи път на среща на министрите на външните работи от съюза в Брюксел новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън коментира също темата. "По отношение на Турция смятам, че е много важно с оглед на преврата да видим сдържаност и умереност от всички страни и това е нещото, за което призовавам", каза първият британски дипломат.

Френският външен министър Жан-Марк Еро пък подчерта, че Анкара не трябва да използва преврата, за да потъпква закона. "Трябва да бъдем бдителни, така че турските власти да не създадат политическа система, която да се отдалечи от демокрацията. Турция постигна голям напредък, много се подобри, предприе много реформи през последните няколко години. Опасността би била от това да се върне назад", посочи Жан-Марк Еро.

"България и Европейският съюз не могат да приемат възстановяване на смъртното наказание в Турция", категоричен бе и министърът на външните работи Даниел Митов, който е в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Той призова да не се стига до спирала на насилие и за стриктно спазване на демократичните практики. Митов изтъкна, че за България е особено важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС – Турция, по отношение на миграцията.

Бързото задържане на над 6000 военни и магистрати след опита за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварително подготвен списък, посочи по-рано еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан:

"Списъците са налице, което подсказва, че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап. Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме", заяви Хан.

Случилото се в Ница, обстановката в Турция от последните дни и борбата с тероризма са част от темите, които ще се обсъждат на започващия в Брюксел Съвет на външните министри на страните от ЕС.


Водещи

Най-четени