Свободната търговия между САЩ и ЕС разкрива нови работни места 04.03 | 14:34

Споразумението ще увеличи растежа на ЕС с 1%

От Ралица Стоянова

Споразумението за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз трябва да засили растежа на търговията с около 1% и ще доведе до много повече работни места, пише BBC

Европейският комисар по търговията Карел де Гухт заяви, че двете страни все още "страдат от последиците от "земетресението", което удари икономиките ни през 2008 г", предава Econ.bg.

"Това е най-евтиният пакет от стимули, който можете да си представите", допълни той по време на реч в Харвардския университет. Гухт посочи, че за Европейския съюз "икономическите ефекти от сделката, които ние сега се опитваме да постигнем, трябва да са между 0,5% и 1% от БВП, което означава стотици хиляди нови работни места".

ЕС и САЩ наскоро започнаха официални преговори за търговската сделка. Това ще бъде най-голямото споразумение за свободна търговия в историята.

Търговията между ЕС и САЩ в момента възлиза на около 455 млрд. евро (613 млрд. долара) години. Целта на ЕС е преговорите да бъдат приключени до 2014 г. преди изборите за нов Европейски парламент, които ще се проведат през 2014 г.

Водещи

Най-четени