Северна Корея съобщи, че е изстреляла ракетата "Инха-3" 12.12 | 09:53

Част от ракетата е паднала западно от Корейския полуостров, а друга - източно от Филипините

От Кремена Бедерева

Северна Корея съобщи, че е изстреляла ракета и успешно е извела спътник в орбита.

От западния севернокорейски полигон Сохе днес успешно е изстреляна ракета носител "Инха-3" със спътник "Кванмьонсон-3" на борда, съобщи официалната севернокорейска агенция КЦТА, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Спътникът се намира на зададената орбита, се казва в съобщението. Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди 10 часа сутринта местно време. САЩ, Южна Корея и Япония призоваваха Северна Корея да се откаже от изстрелването, смятано за замаскирано изпитание на ракета, която може да се използва за военни цели.

Подобно изстрелване през април се оказа неуспешно.

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че южнокорейски военен кораб е засякъл изстрелването, но засега Сеул няма информация дали то е било успешно. Япония съобщи, че част от ракетата е паднала западно от Корейския полуостров, а друга - източно от Филипините.

Токио вече изрази протест срещу старта, който е в нарушение на санкциите, наложени от ООН на Пхенян. Южнокорейският президент свика спешно заседание на съвета за сигурност.

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро осъди изстрелването на ракета от Северна Корея Ню Йорк. Той изрази безпокойство, че това може да се отрази негативно на перспективите за мир и сигурност в региона.

"Генералният секретар осъжда изстрелването на ракета, обявено от Корейската народно-демократична република", заяви говорителят на Бан Ки-мун, Мартин Несирки. "Това е грубо нарушение на резолюция 1874 на Съвета за сигурност, в която Съветът настоява КНДР да не изстрелва ракети, използвайки балистични технологии", се добавя в изявлението.

Белият дом също осъди изстрелването на ракета от Северна Корея като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН, съобщиха световните агенции. "Съединените щати остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и изцяло ангажирани към сигурността на нашите съюзници в региона", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър.

Новото изстрелване на ракета от Северна Корея въпреки мнението на международната общност, включително призивите от страна на Русия, предизвиква дълбоко съжаление. Това заяви днес руското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Тази стъпка на севернокорейската страна представлява нарушение на резолюция 1974 на Съвета за сигурност на ООН, недвусмислено забраняваща на КНДР да изстрелва ракети с използването на балистични технологии", се посочва в изявлението.

Поредният ракетен пуск, извършен от Пхенян, "няма да способства за укрепването на стабилността и ще окаже негативно влияние на общата обстановка в Североизточна Азия", отбелязват в руското външнополитическо ведомство.

Водещи

Най-четени