Сепаратистите в Украйна молят Тръмп, Меркел и Путин за помощ 28.03 | 15:57

Над 317 хил. жители на обявилите независимост територии искат натиск върху Киев за спиране на войната

От iNews.bg

Жители на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна искат помощ от американския президент Доналд Тръмп, германския канцлер Ангела Меркел и руския държавен глава Владимир Путин. Над 317 хил. жители там са сложили подписите си под обръщение към тримата световни лидери, разпространено преди това от ръководителите на ДНР и Луганската народна република (ЛНР). В него се изразява молба към Тръмп, Меркел и Путин да се намесят активно и да окажат натиск върху Киев и украинската армия, за да бъде спряна войната в Донбас и огъня по мирни граждани, което се определя в обръщението като геноцид.

"Молим ви да спрете Украйна и да принудите президента Петро Порошенко да прекрати престъпните действия срещу народа на Донбас. Да го накарате да спре стрелбата по мирни граждани и да свали икономическата блокада. И това трябва да се случи преди да е станало късно. Преди по нашите земи да е настъпила екологична и хуманитарна катастрофа. Предотвратете голямата беда!", се казва в обръщението, предаде ТАСС. То е разпространено от Народните съвети (парламентите) на ДНР и ЛНР.

До момента под документа подписите си са сложили 317 019 жители на ДНР, които също се присъединяват към исканията на ръководителите на двете сепаратистки държави. От своя страна председателите на парламентите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Владимир Дегтяренко заявяват още, че ще съберат и приложат към обръщението допълнителни доказателства за действията на Украйна, водещи към хуманитарна и екологична катастрофа региона.

Водещи

Най-четени