Серия мощни земетресения в Гърция и Турция, има жертви и ранени (ВИДЕО) 21.07 | 10:28

Двама души са загинали на остров Кос, ранените са най-малко 170

От iNews.bg

Серия мощни земетресения имаше тази нощ в Егейско море. От тях бяха засегнати Гърция и Турция, като за съжаление има жертви и множество ранени. Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Егейско море към 1:30 ч. българско време. То е разлюляло Западна Турция и островите на Гърция. Световните агенции съобщават за две жертви. Ранените са повече от 100 в Гърция и най-малко 70 - в Турция.

Минути след първото земетресение, в района на островите Додеканези – също на гръцка територия, е регистриран друг трус от 5,1 по Рихтер. В 1:54 ч. българско време в западните части на Турция пък земята се разлюляла със сила 4,8.

Най-сериозно засегнат е гръцкият остров Кос. Там има срутени сгради. По първоначална информация загиналите намерили смъртта си в бар, след като таванът на помещението паднал и ги затрупал, предаде Нова телевизия.

Земетресението е нанесло щети и на крепостта на рицарите от Ордена на Свети Йоан, известни като хоспиталиери. Тя е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях. Засегнати от труса са още гръцките острови Нисирос и Родос.

В турския град Бодрум също има щети. Съобщава се за напукани стени, предимно на по-стари сгради. Болницата в града е била евакуирана от съображения за сигурност. Турската брегова охрана пък съобщи, че земетресението е предизвикало "малко цунами".

От БАН увериха, че опасност от сеизмична активност в България няма. Силното земетресение в Егейско море не е усетено в нито един район от нашата страна.

Водещи

Най-четени