Силите на Асад и Русия убиха десетки цивилни и деца в първия ден на Рамадан 06.06 | 16:44

Бомбандираха пазар в контролирания от джихадистите град Ал-Шаара

От iNews.bg

Кошмарната гражданска война в Сирия не спира дори и по време на свещения за мюсюлманите празничен месец Рамадан. Днес при бомбандировки загинаха 17 цивилни, мегду които 8 деца, в град Ал-Шаара, намиращ се в Източна Сирия и контролиран от "Ислямска държава”, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Въздушният удар е бил нанесен над пазар в града още в първия ден на Рамадан. Това съобщава Сирийският център за човешките права, базиран в Лондон. Според неговите представители бомбардировките най-вероятно са дело на руски или сирийски правителствени самолети.

В Сирия от февруари насам е в сила примирие между правителството и Върховния преговорен комитет на опозицията, базиран в Рияд. То трябваше да послужи за основа на мирните преговори в страната, но честото му нарушаване през последните 2 месеца фактически прекрати диалога между Башар Асад и опозицията, която също се бори срещу джихадистите.

Същевременно примирието изобщо не включва действия срещу терористични групи като "Ислямска държава” и "Фронта Нусра” (Джебхат ан-Нусра).

В рамките на 5-годишната гражданска война в Сирия загинаха близо 300 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

 

Водещи

Най-четени