Сирийски опозиционер: Русия не държи на Асад на всяка цена 14.08 | 18:00

Русия е изразила опасения, че Сирия може да се превърне във втори Ирак и да възникне криза на институциите на властта

От iNews.bg

Русия не залага твърдо на оставане на Башар Асад на власт в Сирия, заяви лидерът на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили Халед ал Ходжа, цитиран от АP. Той каза това ден след разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров.

По-важна за руското ръководство е нуждата да бъде запазена териториалната цялост на Сирия и да се предотврати рухване на страната, каза Ходжа. "Ние не обсъждахме алтернативни фигури на Башар Асад. В Сирия има 23 милиона души, много от тях я напуснаха. Въпреки това има хора както вътре в Сирия, така и извън нея, които са готови да поемат отговорност за управлението на страната в преходния етап", каза той. 

Според Ходжа от руска страна "има недоразбиране какви сценарии вижда неговата опозиционна коалиция за бъдещето на Сирия".

Според АP от изявлението на Халед ал Ходжа не е ясно дали става дума за промяна в руската позиция по кризата в Сирия, или просто за опит на Москва да търси подкрепа за новото й намерение да посредничи в сирийския конфликт. Агенцията припомня, че на срещата на Лавров със саудитския външен министър по-рано тази седмица са се откроили продължаващите остри различия за бъдещето на Асад, когото Москва подкрепя от самото начало на конфликта преди 4 години.

Водещи

Най-четени