Сирийско дете се "предаде", защото обърка фотоапарата с оръжие 31.03 | 15:11

Сърцераздирателния фотос обиколи целия сват, като последваха стотици призиви да се сложи край на войната

От Беатрис Николoва

Сърцераздирателна фотография предизвика истински бум в социалните медии. На снимката се вижда как малко сирийско дете вдига своите ръце във въздуха, за да се "предаде" пред турски фотограф, като решило, че обективът на апарата му е оръжие, предаде BBC.

Детето е заснето в Atmen – бежански лагер на границата между Сирия и Турция и на фотоса ясно се вижда страха в очите на малкото дете, което прехапва устни от уплах. Детето е идентифицирано като 4-годишната Ади Худея, баща ѝ загива през 2012г. в Хама, където са били избити над 100 мирни жители, сред които жени и деца, което бе отречено от правителството на Башар Асад.

Тя живее с майка си и трите си братя и сестри в бежанския лагер. Снимката е направена от турския фоторепортер Осман Сагирли още през декември, но стана достояние миналата седмица, когато колежката му от Газа Надя Абу Шабан я публикува в Twitter.

Често подобни снимки в мрежата се оказват фалшификати или заснети при съвсем различни от представените обстоятелства - затова много хора се усъмниха в историята зад уплашеното дете. BBC потърси турския фотограф, за да разбере истина ли всичкото това. 

"Използвах телефото обектив и тя реши, че е оръжие. Осъзнах, че момиченцето е ужасено едва след като направих снимката и я погледнах, тъй като тя прехапа устни и вдигна ръце във въздуха. Обикновено когато ги снимаш, децата бягат, крият лицата си или се усмихват. В лагерите обаче има хора от цялата страна. Можеш да видиш по-добре страданията, през които са преминали, не чрез възрастните, а чрез децата. Именно те отразяват чувствата най-добре чрез невинността си", коментира Сагирли.

По последни данни до момента 5-годишната гражданска война в Сирия е отнела живота на 220 000 цивилни граждани, сред които 10 000 деца. Милиони души са били разселени, въпреки това 12 млн. души, в това число 5 млн. деца се нуждаят от хуманитарна помощ в страната.

 

 

Водещи

Най-четени