Ситуацията около „Фукушима” остава несигурна 23.03 | 20:31

Откриха радиоактивен йод във водопроводната мрежа на Токио

От Елена Коцева

Ситуацията около авариралата АЕЦ "Фукушима” остава несигурна. Във водопроводната мрежа в Токио е установено повишено ниво на радиация.

Равнището на радиоактивен йод в част от водопроводната мрежа в Токио надвишава два пъти допустимата норма. Според властите няма непосредствена опасност за здравето на възрастните.  Те обаче съветват да не се дава чешмяна вода на деца до 1-годишна възраст.

Японските власти забраниха продажбата и консумацията на хранителни продукти от четирите префектури около проблемната централа сред тях 11 листни зеленчуци като броколи и зеле. Радиоактивно замърсяване беше открито преди дни първо мляко.

Тази сутрин персоналът в японската атомна централа беше временно евакуиран заради черен дим над трети реактор.  Радиоактивно изпускане отново бе засечено около реактора, което в последствие намаля до допустимите стойности.

Продължават усилията да се възстановят охладителните системи, излезли от строя след земетресението и цунамито от 11 март.

В същото време Съединените щати станаха първата страна, която забрани вноса на мляко, зеленчуци и плодове от районите близо до комплекса Фукушима. Китай, Тайван и Южна Корея въведоха допълнителни мерки на хранителния внос от Япония.

ЕС е задействал механизъм за ранно уведомяванe в случай на открити хранителни продукти от Япония, заразени с радиоактивност. От Еврокомисията уточняват, че до този момент нито една страна от съюза не е отчела подобна зараза.

Еврокомисарят по международното сътрудничество Кристалина Георгиева заминава утре за Токио. Георгиева ще се срещне с местните власти, както и с екипа от европейски специалисти, които ЕС вече изпрати в Япония.

Водещи

Най-четени