След "Ирма" и "Хосе": Ураганът "Мария" връхлита Карибите (СНИМКИ/ВИДЕО) 20.09 | 11:38

Сейнт Кроа на Американските Вирджински острови е пометен от стихията, 103 000 души бедстват

От iNews.bg

Ураганът "Мария” връхлетя остров Сейнт Кроа, част от Американските Вирджински острови, предаде Ройтерс. Преди това "Мария” удари Карибския регион, след като той вече бе опустошен от урагана "Ирма”. Щатите са в готовност да посрещнат силата на новия ураган.

"Мария" е най-мощната буря, ударила Сейнт Кроа от 1989 г., когато островът бе пометен от урагана от четвърта категория "Хюго”.

Много местни жители потърсиха убежище в приюти. На Сейнт Кроа живее около половината от населението на Американските Вирджински острови, което възлиза на общо 103 000 души.

Ураганът "Мария” ще остане от максималната пета категория до навлизането си над Пуерто Рико тази сутрин местно време, съобщи Националния център за наблюдение на ураганите.

1980322

Властите на американската територия предупредиха местните жители за смъртна опасност, ако не се скрият. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 270 км/ч.

Ураганът "Мария" е причинил смъртта на двама души и още толкова са в неизвестност на френския остров Гваделупа. Близо половината сгради са без ток.

Новата стихия първо удари Доминика със сила на ветровете 260 км/ч. След себе си стихията остави разрушения в малката островна държава.

Властите на съседнa Мартиника обявиха извънредно положение, но островът беше подминат в голяма степен от урагана. А в Гваделупа наредиха евакуация на населението. Пътят на урагана е на север.

На някои места на Пуерто Рико се очакват по 640 литра дъждове на квадратен метър.

Интересното е, че "Мария” следва постъпките "Ирма” – траекториите и на двата урагана са почти едни и същи, с разлика от седмица.

Водещи

Най-четени