След опустошителната "Ирма" ураганът „Хосе“ приближава Карибите (СНИМКИ/ВИДЕО) 08.09 | 18:26

Военни се борят с мародерите на островите, най-страшната стихия досега се е насочила към САЩ

От iNews.bg

Както вече стана ясно нов мощен ураган "Хосе" в Атлантическия океан приближава Карибските острови, пострадали вече катастрофалния и най-мощен в историята циклон - "Ирма". Скоростта на вятъра в епицентъра на урагана "Хосе”, който се приближава от изток към островите от Карибския басейн, достигна 200 км/ч.

"Хосе" по пътя на "Ирма"

По скалата на Сафир-Симпсън това съответства на ураган от трета степен от пет възможни. "Ирма", който се отправи към Куба и бреговете на Флорида в САЩ, беше със сила от пета степен, коягто мина през Карибите и буквално унищожи напълно някои от тях, но по пътя си отслабна до четвърта степен.

По данни на американския национален център за следене на ураганите, епицентърът на "Хосе” е на 775 км. източно от Малките Антилски острови и се придвижва на запад със скорост 26 км/ч. Прогнозите са, че ураганът ще бъде съпроводен с проливни валежи – от 50 до 150 мм, а в някои райони и до 250 мм.

1973610

"Хосе” почти изцяло върви по маршрута на най-силния ураган "Ирма” и в неделя ще премине северно от Пуерто Рико и Хаити, а към вторник сутринта ще отслабне до тропическа буря.

Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено продължава половин година – от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се определя като буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в епицентъра му достигне 17,4 м/сек. При скорост на вятъра 33 м/сек и повече бурята се превръща в ураган.

Мародери плъзнаха след стихията на остров Сен Мартен

Франция и Холандия осъдиха мародерствата на френско-холандския остров Сен Мартен, потънал в хаос след преминаването на урагана "Ирма", предаде Франс прес. 

Ураганът "Ирма" е причинил смъртта на най-малко девет човека на френските острови в Карибско море. Седем души са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от Франс прес.

Двете страни засилиха полицейското и военното присъствие на Сен Мартен в опит да възстановят реда. Мародерствата са "сериозен проблем", заяви холандският премиер Марк Рюте.

1973605

Френският министър за отвъдморските територии Аник Жирарден каза, че е видяла разграбвания със собствените си очи по време на обиколка за запознаване с щетите вчера.

Холандският вестник "Алгемен дагблад" цитира очевидец, който разказва за хора с револвери и мачете по улиците. "Ситуацията е много тежка. Властите не изпълняват своите отговорности", заявява въпросният човек. 

"Няма да изоставим Сен Мартен", подчерта премиерът Марк Рюте. 

1973606

Жирарден подчерта, че задача номер едно сега са здравеопазването и снабдяването с храни и питейна вода. "И задача номер две е общественият ред", продължи тя, посочвайки, че Франция е изпратила 400 жандармеристи на Сен Мартен. 

Щетите, причинени от урагана на Френските Антили, може да надхвърлят 200 милиона евро, каза в Париж пред телевизия "СиНюз" шефът на Централната застрахователна каса Бертран Лабилоа.

"Ирма" отслабна, но продължава да е заплаха

Ураганът Ирма мина от пета в четвърта категория, но все още остава изключително опасен. Това заяви Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от Франс прес. Очаква се бурята да стигне Флорида в събота.

Придружен с ветрове, поддържащи скорост от 250 км в час, ураганът се насочва към Флорида, като преди това ще връхлети остров Куба, предупреждават метеоролозите.

Ураганът "Ирма" продължава да е заплаха, която ще опустоши САЩ - или във Флорида, или в някой от югоизточните щати, предупредиха властите.
1973608

Очаква се части от Флорида да бъдат без електроснабдяване с дни, ако не и повече и над 100 хил. души може би ще имат нужда от подслон.

Според кмета на Маями Виктор Левин това е "ядрен ураган и всички трябва да се евакуират".

Водещи

Най-четени