Словакия: Страхът на политиците от кризите подсилва екстремисти и националисти 06.07 | 17:57

Време е ЕС да започне да слуша внимателно критичните гласове, смята премиерът Фицо

От iNews.bg

ЕС трябва да постигне повече единство и осезаеми резултати с ясни ползи за гражданите, за да си върне тяхното доверие и да се пребори с нарастващия десен популизъм и национализъм на континента. С това се съгласиха словашкият министър-председател Роберт Фицо и повечето евродепутати по време на дебат относно приоритетите на словашкото председателство на ЕС в сряда сутрин.

"Стигнахме до момент, в който трябва да преодолеем страха. Страха от гражданите, страха от миграцията, ...страха от тероризма ...и страха от икономическите проблеми...", както и "страха на политиците, че няма да можем да преодолеем кризите", който е довел до загубата на доверието на гражданите в ЕС и е подсилил екстремистите и националистите в Европа, каза г-н Фицо.

Г-н Фицо възхвали ЕС като "невероятен и уникален проект", който не е съвършен, но за който няма алтернатива. От друга страна, той каза, че "ЕС трябва да слуша внимателно критичните гласове" и да "стане по-гъвкав, по-малко бюрократичен и по-отворен към различията"

Водещи

Най-четени