Снегът настъпва в Западните Балкани 14.11 | 14:27

Бялата покривка обърка трафика в Хърватия, червен код в цяла Черна гора

От iNews.bg

Сняг и сериозно застудяване обхвана западните части на Балканите. Бялата покривка създаде и проблеми в някои държави. За някои от тях синоптиците дори обявиха предупредителни кодове за опасно време.

В босненската столица Сараево вече падна първият за сезона сняг, а метеоролозите предупреждават, че се очакват по-силни валежи. В столицата и повечето райони на страната е обявен жълт код. Пред нощта температурата в Сараево падна под нулата, а тази сутрин е 2 градуса. През следващите дни се очаква снеговалеж в повечето части на Босна и Херцеговина, прогнозите са за снежната покривка от 5-15 сантиметра, предаде БГНЕС.

Европейската метеорологична агенция обяви червен код за Черна гора. Причината е поради очакваните поройни дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури.

Първият по-силен сняг, който засегна голямата част от Словения, създаде проблеми с трафика, особено по магистралата Любляна-Копер. Поради силната буря и снега в ранните часове на сутринта беше регистрирано прекъсване на тока по крайбрежието, където няколко хиляди потребители останаха без ток. Поради препълване на по-малки речни корита имаше наводнения в някои места в западната част на страната.

Снегът в Хърватия, също създава проблеми с трафика. Поради силните ветрове бяха спрени фериботните линии. Проблеми по пътищата създават снежните бури, мокрите и хлъзгави пътища.

В Сърбия е предимно облачно и студено време с дъжд. В планинските райони в югозападната част на страната се очакват снеговалежи.

Най-четени