Срещата на „нормандската четворка“ в Берлин не стопи различията между Москва и Киев 14.04 | 11:36

Представителите на Русия, Украйна, Германия и Франция обсъдиха изпълнението на споразуменията от Минск и създаването на работни подгрупи в рамките на контактната група

От iNews.bg

Преговорите на "нормандската четворка" в Берлин потвърдиха различията в позициите на Киев и Москва по кризата в Източна Украйна. Това каза министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер след края на срещата с външните министри на Русия, Франция и Украйна, предаде ТАСС.

"Имахме интензивен и отчасти противоречив разговор. Той показа различията в мненията на Киев и Москва", каза германският министър. По думите му, Украйна се е съгласила да назначи свои представители в работните подгрупи в рамките на контактната група.

"Ние се съгласихме, че най-накрая ще бъдат създадени четири работни групи. Предполагам го на основание, че на следващата среща на Контактната група ще бъдат огласени имената на представителите. Украйна също обеща да го направи", каза той.

Външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна проведоха поредния кръг от преговори в Берлин. Представителите на страните от "нормандската четворка" - Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин, обсъдиха реализирането на споразуменията от Минск, както и стартирането на политическия процес в Украйна, главно създаването на работни подгрупи в рамките на контактната група.

След края на разговорите, които продължиха до късно през нощта,  станаха ясни и постигнатите резултати.

Външните министри от "норманската четворка" подкрепиха предложението на ОССЕ да се обсъди въпросът за изтеглянето на оръжията с калибър под 100 мм, както и танковете.

"Ние подкрепихме предложенията, които бяха направени в рамките на специалната мониторингова мисия на ОССЕ с инициативата на съвместния център за координация и контрол за това, в допълнение към видовете оръжия за изтегляне съгласно минските споразумения да бъде обсъден и въпросът в тази група да попаднат и оръжията с калибър под 100 мм и тези ограничения да обхванат и танковете",каза Лавров, цитиран от агенция Фокус.

Относно идеята за разполагане на миротворци в Източна Украйна стана ясно, че тя не е получила развитие.
"Нашият украински колега спомена тази идея, но някакво развитиепо нея не получи, и другите колеги не я коментираха", каза Лавров.

Участниците в срещата на "нормандската четворка" призоваха Русия и Украйна да подкрепят финансово мисията на ОССЕ в Донбас. "Всички участници в преговорите, не само Франция и Германия, но и Русия, и Украйна изразиха решително съгласие да продължат да подкрепят ОССЕ финансово и с хора през следващите седмици", допълни Щайнмайер .

Украинският външен министър Павло Климкин оцени срещата като тежка. "Оценявам срещата като много тежка, това е традиционно. Успяхме да се договорим по някои въпроси, а по останалите теми ще продължим с дискусиите", каза той в ефира на украинската телевизия. По думите му, Украйна ще продължи да настоява за въвеждането на миротворци в Донбас.

"Повдигал съм тази тема. Принципно нашите партньори са готови да говорят за различни възможности. Аз ясно описах логиката на една такава мисия. Това трябва да е мисия с подкрепа на минските договорености", подчерта Климкин.

Външните министри от "нормандската четворка" в съвместно изявление призоваха политическите директори да продължат контрола над изпълнението на Минските споразумения с фокус върху създаването на работни групи. "Ние възлагаме на заместник-външните министри/политическите директори да продължат контрола над изпълнението на Минските договорености с фокус върху бързото създаване на работни групи, както и в фокус върху постоянното подобряване на ситуацията, свързана със сигурността", се казва в изявлението.
На преговорите украинската страна настоя за решаването на въпросите около обмена на пленници в Донбас, съобщи посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник.

"В хода на нормандските преговори Украйна настоява на нуждата от напредък по въпроса за обмен на военнопленници", написа в своя "Туитър" дипломатът. Освен това украинският външен министър настоя да се осигури пълен достъп на специалната мониторингова мисия на ОССЕ с цел контрол върху изтеглянето на тежките оръжия от линията на съприкосновение.

Резултатите от срещата ще бъдат обсъдени на срещата на Г7, насрочена за 14 април в германския град Любек.

Водещи

Най-четени