Стана ясна причината на ужасяващата влакова катастрофа във Филаделфия (СНИМКИ/ВИДЕО) 14.05 | 10:23

Седем души загинаха при дерайлиране на влак вчера

От Беатрис Николoва

Пътническият влак, който вчера дерайлира във Филаделфия е карал с два пъти по-висока скорост от допустимата. Това е установено от експерти по безопасността, след като мотрисата излезе от релсите и уби 7 души, а над 200 бяха ранени, машинистът е сред тях.

Машинистът е движел със 170 км/ч в участък, където максималната позволена скорост е била 80, когато натиснал спирачките, мотрисата дерайлирала. Това са открили експертите при прегледа на черната кутия, която била открита сред отломките.

Освен това ЖП линията в тази район не е имала усъвършенствана технология за сигурност, която да предотврати дерайлирането при висока скорост. В САЩ е приет закон, който задължава железопътните компании до края на годината да въведат система за позитивен контрол, която автоматично забавя или спира влакове, които се движат прекалено бързо или се насочват към опасна зона.

Няколко часа след катастрофара, републиканското мнозинство в Камарата на представителите гласува за намаляване на финансирането на компанията Amtrak, чиято мотриса катастрофира.

Така тя ще получи само милиард и 100 милиона долара, вместо досегашните милиард и 400 хиляди. Решението предизвика недоволството на конгресмените от Демократичната партия.

Водещи

Най-четени