Столът на Мей се разклати дни преди вота 05.06 | 14:59

Партията й няма да има достатъчно депутати, за да състави сама ново правителство, показва анкета

От iNews.bg

Столът на британския премиер Тереза Мей започна да се клати няколко дни преди предизвиканите от самата нея предсрочни парламентарни избори. Великобритания ще избира нов парламент този четвъртък, 8 юни. Оказва се обаче, че категоричната победа на партията на Мей вероятно ще й се изплъзне. Или поне това показва последната анкета сред гласоподавателите.

Най-ново проучване на общественото мнение сочи, че досегашният премиер на Великобритания Тереза Мей ще спечели предстоящите парламентарни избори. Но не и с достатъчния брой гласове, за да сформира ново правителство сама. Според резултатите от анкетата Консервативната партия ще получи 305 мандата в новия британски парламент. Което е с 21 по-малко от необходимите 326 за парламентарно мнозинство, предаде бТВ.

Към момента на свикване на предсрочните избори, което се случи през април, консерваторите на Мей получаваха 330 мандата, сочеха тогавашните социологически проучвания.

Опозиционната в момента Лейбъристка партия обаче също няма да събере достатъчно депутати, за да състави сама правителство. Анкетата сочи, че тя вероятно ще получи 268 мандата.

Проучването е проведено между 2 и 4 юни. Някои от анкетираните обаче са подали своите отговори след атентата в Лондон в събота вечерта, посочват от социологическата агенция.

Водещи

Най-четени