Страните от Арабския полуостров започнаха военна операция в Йемен 26.03 | 12:39

До напрежението се стигна, след като бунтовниците принудиха президента Абд Рабо Мансур Хади да напусне страната

От Беатрис Николoва

Въоръжените сили на страните от Арабския полуостров започнаха военна кампания на територията на Йемен, съобщава AFP. До ескалирането на напрежението се стигна след като бунтовниците – "Хути", реализираха широкомабна кампания срещу официалните власти, която принуди президента Абд Рабо Мансур Хади да напусне страната.

Бойците от шиитското движение "Хути" контролират столицата Сана от септември насам, а през уикенда успяха и да превземат централния град Таиз.

Развитието на конфликта в Йемен направи страната ключова в борбата за влияние в региона между Иран и Саудитска Арабия. Рияд (република разположена в югозападната част на Арабския полуостров) обвинява Техеран (столица на Ислямска република Иран ) в подклаждане на религиозно напрежение с подкрепата си за "Хути".

Още късно снощи по границата на Йемен беше разположена бронираната техника и артилерията и по информация на Reuters са били нанесени два удара. В коалицията срещу бунтовниците участват Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Катар. По-късно към нея се присъединиха Египет и Пакистан.

За момента САЩ няма да се намесва в конфликта, но помагат с разузнавателни средства.

Саудитска Арабия е изложена на риск конфликтът в Йемен да се прехвърли отвъд общата им граница в шиитската източна провинция, където са разположени едни от най-значителните петролни запаси на страната. 

"Саудитците са много притеснени от създаването на сателит на Иран в съседна на тяхната държава", коментира посланикът на САЩ в Йемен Матю Тюлър пред Reuters.

В събота Рияд беше домакин на преговори на високо равнище между страните от Персийския залив, които подкрепиха Хади като легитимен президент на Йемен и се обявиха за запазване на стабилността в страната. 

Външният министър на Саудитска Арабия Сауд ал-Фейсал заяви в понеделник, че арабските страни ще вземат мерки, за да защитят региона от "агресията" на "Хути", ако не бъде намерено мирно решение.

Във вторник стана ясно, че президентът на Йемен Хади е поискал от Съвета за сигурност на ООН да оторизира военна намеса за противопоставяне на "Хути".

Според Reuters след след като Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен, сената на петрола сорт Брент скочи с близо 6% . За момента вносителите не виждат непосредствена заплаха за доставките.

Водещи

Най-четени