Страховити новини от „Ислямска държава“ 15.08 | 14:30

Германски военни потвърдиха за използването на химически оръжия

От iNews.bg

Германски военни са потвърдили, че вероятно "Ислямска държава" е използва химически оръжия срещу кюрдските войници от "Пешмерга" - кюрдските военизирани формирования в Иракски Кюрдистан,

Регионалното правителство на кюрдския автономен район в Северн Ирак – Иракски Кюрдистан вече е поискали международна помощ за установяване на употребата на оръжията на около 35 км от Ербил.

Група западни експерти вече са взели проби от войниците. Те са получили различни наранявания при сблъсък с джихадистите и явно използваните химикали са различни, защото и раните са.

Отсега нататък кюрдите ще охраняват земята си с противогази. Това не е първа химическа атака. През пролетта джихадистите използваха газово оръжие срещу кюрдите. Според информациите до момента през миналата година терористите са проникнали в иракска фабрика и са успели да откраднат над 2500 ракети със смъртоносен зарин, припомня Rudaw.

Първоначално информацията, че "Ислямска държава" разполага с химически оръжия бе разпространена от САЩ. Според нея в началото на тази седмица терористите са ги използвали срещу кюрдите.

ООН обаче не може да докаже със сигурност дали джихадистите разполагат с химически оръжия, отбелязва УНИАН. Официалният говорител Стефан Дюжарик призна, че е невъзможно да се определи какво точно се е случило в Ирак. "Това е район, в който няма представител на ООН, но, разбира се, ние ще продължим да следим ситуацията", каза той и добави, че организацията ще се противопостави на всяко използване на химически оръжия срещу "цивилни граждани или други лица".