Стрелба в три заведение в Осло с двама убити и много ранени се разследва като тероризъм 25.06 | 15:00

Задържан е 42-годишен норвежец от ирански произход

От iNews

Двама души загинаха и 21 бяха ранени при стрелба в събота срещу неделя през нощта в три заведения в норвежката столица Осло, включително и в популярен гей бар. Заподозреният е арестуван и обвинен за убийство, опит за убийство и за терористичен акт.

Засегнати бяха три заведения в центъра, разположени близо едно до друго- популярният гей бар и нощен клуб "London Pub", джаз клуб и закусвалня. Инцидентите се разиграха около 1 ч. местно време.

Заподозреният за стрелбата е задържан в близост до едно от заведенията. Той е 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход. Арестуваният вече е бил в полезрението на властите за дребни нарушения като притежание на нож и наркотици, каза полицията на пресконференция, без да посочи името му. "В момента всичко ни казва, че това деяние е извършено от един човек", каза говорителят й Тор Бастад.

В събота в Осло трябваше да се проведе традиционният годишен гей парад. Организаторите му обаче го отмениха по препоръка на полицията.

"Видях как мъж да влезе с чанта, извади пистолет от нея и стреля", разказа Олав Рьонеберг, журналист от обществената телевизия NRK.

"Той изглеждаше много решителен. Когато разбрах, че всичко е сериозно, избягах. На земята лежеше кървящ мъж", допълни друг свидетел на стрелбата.

След инцидента хеликоптери кръжаха над центъра на Осло, а из целия град се чуваха сирените на линейки и полиция. Университетската болница в столицата обяви режим на повишена готовност, пише "Сега".

Водещи

Най-четени