Стрелецът от Мюнхен: „Аз съм германец! Роден съм в Германия! Убий арабите!“... и стреля по деца 23.07 | 10:10

Разкриха самоличността на нападателя, по последни данни не е терорист, а вероятно психично болен младеж

От Ростислава Иванова

"Аз съм германец! Роден съм в Германия! Убий арабите!", крещи младо момче на улицата пред търговския център "Олимпиа" в Мюнхен ... и стреля безразборно по деца. Нападателят в Мюнхен се оказа 18-годишен немски гражданин от ирански произход, разкри полицията. Името му е Хубертус Андре (Hubertus Andrae).

"Заподозряният, за когото следствието има данни, е 18-годишен немски иранец от Мюнхен", каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Хубертус Андре бил с двойно гражданство - немско и иранско. Полицията обаче все още не може да каже дали става дума за терористичен акт, защото мотивът на стрелеца не е ясен. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града. Не е ясно дали действията му са продиктувани от ислямистки подбуди или са плод на психически разстройства.

В раницата му не открит експлозив. Не се потвърдиха и данните за използване на автомат, имал е само пистолет. След стрелбата срещу търговския център той е попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се е самоубил, трупът му бе намерен, съобщават властите.

Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За обезвреждането му бяха вдигнати на крак над 2000 души.

Припомняме, че вечерта на 22 юли в центъра на Мюнхен се разнесоха изстрели. Стрелбата бе насочена срещу хора пред търговския център "Олимпия" и метростанция. По последни данни загинали са 10 души заедно с нападателя, а ранените са 16 души, трима от които са с опасност за живота. Сред жертвите и ранените има непълнолетни лица, включително деца.

Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани.

Докогато течеше мащабната спецакция по обезвреждането на нападателя, голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците, тъй като до тогава се смяташе, че са трима.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на джихадистката групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм".

Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи автентично видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти. На записа бе показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец! Роден съм в Германия!", последвано от: "Убий арабите!". После ясно се чува стрелба.

Българката Любомира Иванова, която работи в заведение в Мюнхен, е била свидетелка на инцидента, предаде БНР. "Не мога да опиша страха и паниката в очите на хората", разказа сънародничката ни от мястото на инцидента. Тя работи като сервитьорка в заведението и тъкмо е отсервирала една маса, когато чула стрелбата. Иванова призна, че била уплашена от бягащите и паникьосани хора и не е предполагала, че ще й се случи да преживее подобно нещо.

Димитрина Димитрова, която също живее в Мюнхен, разказа , че полицията е отправила апел към таксиметровите шофьори да не ходят в центъра на града и да не качват хора и че много хора не са успели да се приберат у дома заради липсата на транспорт и несигурната обстановка.

 

Британският вестник "Дейли мейл" свърза стрелбата в баварската столица с 5-годишнината от двойния терористичен акт в Норвегия, извършен от крайния шовинист Андерс Брейвик.  

Водещи

Най-четени