Строят реплика на Тадж Махал в Дубай 04.10 | 14:17

Сградата ще обединява хотел, магазини и културни забележителности

От Владислав Рашков

Дубай ще строи копие на Тадж Махал, предаде BBC. Плановете на архитектите са да построят значително по-висока сграда, която ще е мултифункционална. В нея ще има хотел с 300 стаи и магазини, споделя главният архитект на проекта Арун Мехра.

"Тадж Арабия", както е озаглавен проекта, ще струва 1 млрд. долара и се очаква да бъде завършен през 2014 г. Авторът му Мехра го нарича още "Новият град на любовта".

Репликата ще помещава и съоръжения, паметници и сгради като египетските пирамиди, Великата китайска стена и Айфеловата кула.

Очаква се проектът увеличи потока на туристи, а най-вече се залага на сватбения туризъм. Компанията на Мехра – Link Global Group, имаше планове да построи комплекса преди известно време, но те пропаднаха поради икономическата криза.

Сега явно капацитетът ѝ се е възстановил и проектът ще заработи с пълна сила.

Тадж Махал е един от най-емблематичните символи на любовта. Построен от моголския владетел Шах Джахан в името на любимата си Мумтаз Махал след смъртта й при раждането на поредното им дете. Мавзолеят се намира в град Агра и е в списъка на защитени обекти на ЮНЕСКО за културно наследство.



Водещи