Съдът раздели трите пънкарки от Pussy Riot 10.10 | 16:52

Екатерина Самуцевич получи условна присъда и излезе на свобода директно от залата на съда

От Елена Коцева

Градският съд в Москва измени присъдата на една от участничките в пънкарската акция в храма "Христос Спасител" от ефективна на условна. Днес се състоя слушането по обжалването на присъдата на първата инстанция.

Така Екатерина Самуцевич от Pussy Riot получи условна присъда и излезе на свобода директно от залата на съда. На излизане тя отказа да говори с журналисти, съобщи агенция Новости.

Присъдата от две години в изправителна колония за останалите две -Мария Альохина, Надежда Толоконникова - остава в сила и бе потвърдена от втората инстанция днес. Присъдата се основава на члена от Наказателния кодекс, касаещ "хулиганство".

Адвокатът на Самуцевич Ирина Хрунова заяви, че е очаквала такова решение от съда, тъй като е представила доказателства. Нейната теза беше, че Самуцевич на практика не е взела участие в акцията, а е била арестувана в момента, когато е изваждала китарата си от калъфа.

И по време на първата част на процеса и трите участници в групата заявиха, че не са желали по никакъв начин да оскърбят вярващите със своя антипутиновски молебен, а протестът им бил насочен срещу срастването между църковния и политическия елит.

Един от защитниците на Pussy Riot, Марк Фейгин, след приключване на съдебното заседание днес заяви, че има намерение да обжалва и това решение на съда, включително и това да стигне до Европейския съд по правата на човека. Според него и другите две момичета от групата трябва да бъдат освободени, пише ВВС.

Според третия адвокат съдът може да даде условна присъда и на Толоконникова и Альохина, след като е приел доводите на адвоката за Самуцевич, особено при положение, че двете пънкарки, които отиват в затвора имат и трябва да се грижат за малки деца.

Pussy Riot получиха мощна подкрепа от чуждестранни правозащитни организации, включително и от световни звезди като Мадона и Пол Макартни. В края на септември момичетата бяха удостоени с наградата на името на Джон Ленън, присъдена им от вдовицата на певеца Йоко Оно.

А вчера (9 октомври) стана ясно, че Pussy Riot са включени и в листата за номинации за наградата на Европейския парламент "Сахаров".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също препоръча на Русия с резолюция да преразгледа решението на съда по отношение на трите пънкарки.

Настроенията в Русия обаче са различни. В последните допитвания повече от половината руснаци смятат, че пънкарките са осъдени справедливо, а по-малко от една трета от хората ги подкрепят. Президентът Владимир Путин миналата седмица коментира присъдата от две години в изправителна колония като справедлива.

Според повечето коментари на чужди правозащитници присъдата над Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич директно е произнесена в Кремъл.

Петте момичета от Pussy Riot изиграха пънк-молебен с название "Богородице, Путин прогони" в края на февруари месец в емблематичния за Москва храм "Христос Спасител". Видео от акцията беше разпространен в интернет и предизвика сериозен обществен резонанс.

От пет участнички в групата Pussy Riot руските полицаи успяха да арестуват само три, знае се, че другите две участнички са напуснали Русия и смятат да потърсят подкрепа от международни и феминистки организации.

Водещи

Най-четени