Сърбия си спомня със сълзи за едни други жертви 04.08 | 21:31

2500 сърби загинаха, за да загине и Сръбска Крайна в 1995 година

От Филипа Тодева

В деня, в който Европа си припомня за Първата световна война, още един спомен за жертви и битки оживява на Стария континент.

С панихида в белградската църква "Свети Марко" днес бе почетена паметта на жертвите на хърватската военно-полицейска операция "Буря" през 1995 г., при която по данни на Комисариата за бежанците само за няколко дни от територията на Хърватия са прогонени над 200 000 сърби и убити около 2500 души, предаде Танюг.

На панихидата, отслужена от славонския владика Йован, присъстваха министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович и председателят на Коалицията на сдруженията на бежанците Миодраг Линта.

Стефанович отбеляза, че Сърбия трябва да се бори за правото на своите сънародници, които след "Буря" са избягали в Сърбия, да се върнат в Хърватия, да им бъде възстановено отнетото имущество, а на онези, които решат да останат в Сърбия, да осигури повече работа и всичко друго, което имат гражданите на Сърбия.

Линта изтъкна, че международната общност трябва да настоява Хърватия да не чества операция "Буря", защото с нея чества "прогонването на сърбите". С операция "Буря" през 1995 г. Хърватия си върна контрола над завзетите от сръбски сепаратисти територии в централна и източна Хърватия. Тя продължи четири дни и завърши с унищожаването на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна.

Водещи

Най-четени