Състоянието на двамата аварийно кацнали космонавти не е съвсем добро 11.10 | 15:39

Руснакът и американецът ще бъдат превозени със самолет до Москва

От iNews.bg

Състоянието на космонавтите от авариралия кораб "Союз МС-10" "не е съвсем добро" и те възможно най-скоро ще бъдат превозени до Москва със специален полет, съобщи ТАСС, предаде БНТ. Американският астронавт Ник Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин бяха извадени от спасителите от капсулата, кацнал аварийно в Казахстан след повреда в ракетата носител. "Екипажът беше прегледан от лекари. Състоянието им не е съвсем добро", казва източник от космодрума Байконур.

След като бъдат превозени до Москва, американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин, ще бъдат откарани в Звездното градче.

Аварията беше регистрирана в ракетата, с която беше изстрелян космическият кораб, две минути и 45 секунди след старта. За проблема със съвсем спокоен глас съобщи командирът Овчинин по време на излъчването на живо. "Появи се проблем с двигателя няколко секунди след отделянето на първата степен на ракетата" - казаха и коментаторите от НАСА, които също излъчваха пряко изстрелването.

Автоматичните спасителни системи се задействаха веднага и корабът се спусна балистично на 20 км източно от Жезказган, съобщиха от Роскосмос.

Екипажът на Международната космическа станция е информиран за аварията и ще промени работния си план. След аварията веднага е сформирана държавна комисия, която да разследва случилото се с ракетата носител "Союз-ФГ". Тя вече пристъпи към работа и изучава телеметричните данни, съобщи Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

Водещи

Най-четени